9. april 1940 skjer det utenkelige. Den tyske flåten seiler langs norskekysten med mål om å ta over alle større norske byer og havner.
De ser mot en by langt mot nord, og Narvik skal snart bli en del av verdenshistorien.
Narvik havn sikrer tilgang til jernmalm fra Sverige. Jernmalm er luksusvare for produksjon av våpen og utstyr. En vare tyskerne er desperate etter å få kloa i.
9. april angriper tyskerne Norge og Narvik blir åstedet for de største krigshandlingene på norsk jord.
Slaget om Narvik er i gang.
Panserskipet «Norge» og søsterskipet «Eidsvold» ligger utenfor Narvik, når den tyske, moderne marineflåten sniker seg inn i fjorden.
Begge de norske skipene blir senket raskt uten at de får gjort så mye motstand.
Når den tyske Kriegsmarine og britiske Royal Navy møtes til intense kamper i Ofotfjorden de påfølgende dagene, påføres begge parter enorme materielle tap – tap som får konsekvenser for all senere krigføring.
Sammen med allierte styrker fra Storbritannia, Frankrike og Polen tar norske soldater opp kampen mot den tyske hæren i fjellene.
Tyskernes mål er å få kontroll på Narvik og andre strategiske områder i landsdelen.
De tyske soldatene tvinges inn på et stadig mindre område og norske og allierte styrker tar tilbake kontrollen over Narvik 28. mai.
Hitler går på sitt første strategiske tilbakeslag.
De allierte styrkene får på dette tidspunktet ordre om å trekke seg tilbake for å delta i kamper på kontinentet. 8. juni forlater de siste allierte styrkene Nord-Norge.
Det har da vært 62 harde dager med intense sjøslag og dramatiske kamper i Narvik-fjellene. Den norske styrken blir svak alene og Narvik blir under tyskernes okkupasjon de påfølgende fem årene.
Stå på, gutter, det er Norge det gjelder
Livet under tysk okkupasjon fører til mye usikkerhet blant narvikværingene. Det er en tid der man ikke helt vet hvem som er på side med hvem.
Tyskerne innfører sanksjoner og opptrer brutalt. De tar over private hjem og de tyske soldatene blir oppfordret til å få barn med norske kvinner.
Etter fem tunge okkupasjonsår tar marerittet endelig slutt. 8. mai 1945 kommer Norge og Narvik endelig ut av tyskernes hender.
Freden har kommet!
I 62 dramatiske vårdager 1940 raste kampene i områdene rundt Narvik. Hva er det egentlig som skjer i regionen i denne perioden, og hvordan er det å leve blant sjøslag og fjellkrig?
Gjennom utstillinger av gjenstander, interaktive digitale flater, tekst og bilder viser Narvik krigsmuseum hvordan Nazi-Tysklands angrep og okkupasjon fortonet seg, og trekker tråder fra fredsdagene i 1945 og over i vår egen tid.
Fra desember 2022 kan du oppleve utstillingen «Kampen om Narvik – fakta vs. fiksjon» som belyser spillefilmens handling sett opp mot de faktiske historiske hendelsene.
På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.